Фейсбук станица:

https://www.facebook.com/Univox.Guitars

Цветан Димитров

Univox Guitars

Представяне на участника:

Китарите с българската марка Univox съществуват повече 30 години.

Още като ученик в гимназията в гр.Шумен с първите ми опити да свиря на китара се появи желанието ми да имам електрическа такава. Реших да приложа вече уменията си, придобити от авиомоделизма, с който бях се занимавал няколко години, и така се появи първата ми китара. Последваха още един два опита в гимназията,  а след завършването ми на Техническия университет реших да поставя нещата на по-сериозна основа. Тогава нямаше още Интернет и информация не се добиваше лесно. От попаднало ми списание Musician взех адресите на няколко фирми, рекламиращи в него, и им написах писма без особена надежда за отговор. През 1990 да си кореспондираш със Запада изобщо не беше надеждно нещо. Но най-неочквано в отговор започнаха да валят каталози, писма, брошури, книги и други материали, информацията от които ми позволи да проектирам китарите си съгласно актуалните тенденции, материали и технологии.

Името Univox се появи по време на следването ми. Тогава се занимавах предимно с направата на аудио техника- усилватели, предусилватели, озвучителни тела, ефекти и др.,  и понеже исках да приличат на “истински”, си измислих логото UNIVOX като съчетание от думите Universal Vox(от латински- глас). Някак естествено това име се пренесе и върху китарите ми. Тук е мястото да отбележа, че за съществуването на американската, после японска, марка Univox, научих чак когато се появи Интернет през 1995г, т.е. съвпадението на имената е напълно случайно, без никаква претенция да се наподобяват или копират продукти,за наследяване или  по някакъв начин асоциация с името на американската фирма, съществувала до 1987г..
И така в годините досега от лютиерското ми хоби се появиха над 90 различни китари, повечето от които са изработени с оглед идеите и желанията на музикантите.

През 2002г. професията ми ме доведе в София. Реших,че повече няма да се занимавам с лютиерство, което обаче се оказа вярно само за 10 години и през 2012 страстта ми към лютиерството отново избухна, но вече водена от следните принципи:

1. Не изработвам копия на инструменти – за това си има магазини.

2. Искам да зная какви са вашите идеи за мечтания от вас инструмент и заедно да го претворим в реалност.

3. Съществува само доволен клиент.

Опит:

Повече от 30 години

Медийни изяви:

  • 2015- Musikmesse Германия
  • 2016- Fender Sofia Roadshow с домакин Динакорд