Sofia Singer Songwriter Fest 2020

Sofia Singer Songwriter Fest е международен фестивал за автори-изпълнители, който събира талантливи поети с китари от цял свят.

Провежда се в края на септември/началото на октомври, по случай Деня на музиката и поезията.  Обединява две изкуства – музиката и поезията. Създават се нови авторски произведения. Дава се възможност за дебюти на млади артисти.

Фестивалът налага фина акустична музика в столичния културен живот, от която публиката има нужда. Новите авторски произведения се записват и архивират и по този начин се обогатява музикалния фонд. Фестивалът е международен и включва конкурсна и предварителна програма, афтърпарита, концерти в читалища, изяви в посолства, по радио и телевизия. Представя се нова авторска музика, която звучи за първи път в България.

Артистите трябва да умеят три неща – да пеят, да свирят на китара и да пишат собствени песни. Тричленно жури с председател водещо име от европейските музикални и поетични среди оценява изпълненията по определени критерии: музика, текст, вокални и инструментални умения, сценично присъствие.

На преден план са музиката и поезията, които се изпълняват в най-чистия си вид – акустично, без плейбек, синтбек, без използването на ефекти, перкусии и други. Артистите предварително изпращат текстовете си, които се публикуват в специална книжка на фестивала. Смисълът на афтърпартитата е да има интерактивност между творците, които често сформират нови проекти. Фестивалът подобрява културния обмен между София, Балканите и ЕС и е част от международните фестивали в жанра “поети с китари”.

Още информация можете да намерите на официалния уебсайт:

https://www.sssf.eu/